Ik geloof dat we veel meer zijn dan wat we van onszelf weten. De vraag is wat dat nodig heeft om naar buiten te komen. JB

Om je iets te vertellen over hoe ik met mensen werk, en wat me daarin drijft, vertel ik graag eerst meer over mijn eigen route – tot dusver, want die gaat ook nog steeds door.

Ik ben opgevoed door een krachtige, gevoelige en feministische moeder in een een-oudergezin, samen met mijn broer. Mijn vader kwam letterlijk en figuurlijk al snel op afstand. Ook verder waren er maar weinig interessante mannen in mijn omgeving. Dat had ik wel nodig, dus ben ik ze zelf gaan zoeken, de vaderfiguren. Ik vond ze in de sport, bij Meester Ron Landré, mijn taekwondoleraar; in de muziek, bij James Hetfield en Bruce Dickinson, twee iconen uit de heavy metal; en ik vond ze in leraren. Eerst mijn leraar Nederlands, daarna mijn dramacoach, en daarna allerlei leraren, van business-goeroe tot tantraleraar.

Ik bouwde aan mijn mannelijkheid door vechtsport en metal. In mijn studententijd trok ik met mijn maten op in veel drank en gezang. Na mijn studie Nederlands werkte ik in de consultancy, begon een eigen taekwondoschool en gaf 11 jaar les. Bij mijn ontdekking van het Centrum voor Tantra kwam ook de invulling van mijn zachtere kant aan bod. Ik had het daar zo goed, dat ik er uiteindelijk leraar werd.

Ik geloof dat er in iedere man een krijger woont. Ik geloof dat het tijd is dat die wakker wordt. In een nieuwe tijd, in een nieuwe gedaante. Een die zijn kracht, vuur, focus, bereidheid en doorzettingsvermogen niet langer inzet om een vijand te verslaan en andermans bezit te veroveren. Maar iemand die al deze geweldige kwaliteiten inzet om zichzelf en zijn vrienden te helen, en het leven te delen.

Na het lezen van boeken van David Deida voelde ik opnieuw het verlangen om meer met mannen te doen. Zo ontstond de samenwerking met Mannenkracht. We maken programma’s voor en door mannen. Ook zag ik de DVD The Work, waarin gevangenen in Amerika een helend groepsproces doormaken met mensen van buiten. De liefde en broederschap, confronterend en steunend, raakte me zo dat ik naar San Francisco ben afgereisd om aan een training mee te doen. Hier leerde ik de diepte van zelfliefde, zonder enige opsmuk. This shit was real.

Ondertussen ben ik geen leraar meer aan het Centrum voor Tantra. Ik ben eind augustus 2020 mijn eigen coachingspraktijk begonnen: voor mannen die stevig en liefdevol in het leven willen staan. Ik deel daarin mijn ervaring: uit persoonlijke ontwikkeling, vechtsport, meditatie en de verzachtende kanten uit tantra die mijn mannelijkheid zo hebben gecomplementeerd. Recent bestudeer ik IFS, Internal Family Systems Therapy. Ik ben erg onder de indruk van het liefdevolle leiderschap wat opstaat in mensen door deze werkvorm. En ik beoefen een klassieke yogavorm, voor mij een pure uitdrukking van zelfzorg.

Als laatste voel ik me dankbaar voor alles wat me in het leven vormt, zonder dat ik daar een opleiding voor volg, maar wat o zo krachtig is. Zo ben ik sinds 2006 partner van Marije, en sinds 2015 vader van Koan. We reisden samen al twee maal uitgebreid door Thailand, en elke dag in Amsterdam en omstreken. Talking about teachers.

Ik coach graag, niet omdat ik het allemaal goed weet en goed doe, maar juist omdat ik zelf herhaaldelijk de stap zette om mijn situatie los te laten wanneer ik voelde dat ik iets anders wilde doen. Ik ken de angst en twijfel die omhoog komen als je voelt dat je leven gaat verschuiven. Ik ken ook het onderliggende vuur wat je voortdrijft en wat jou op een nieuwe plek tot je recht laat komen. Je leven is geen statische reis naar een zo goed mogelijke eindsituatie, maar een dynamische ontdekkingstocht die je steeds opnieuw verrast en vervult.

Van hieruit begeleid ik je graag. Met de liefde die je verdient; in de vormen die je daarbij ondersteunen. Altijd respectvol, altijd dienend aan waar jij heen wilt. Geworteld in de realiteit van jouw leven en jouw vragen.

In januari 2021 kwam mijn boek uit bij uitgeverij Altamira. Ik schreef het samen met Rob en Pieter van Mannenkracht. In het boek nemen we je mee op een ontdekkingstocht. Hoe kom je van een vooropgezet leven volgens alle verwachtingen over hoe je man zou moeten zijn in deze tijd, naar je eigen vrije beweging, waarin jij de man bent die jij wilt zijn? Stuur me een bericht als je meer wilt weten. Check hier het gratis leesfragment.

Opleiding

1985 – 1992 Fioretticollege Lisse, Gymnasium A

1993 – 1998 Nederlandse Taal- en Letterkunde, Universiteit Leiden

1999 – 2002 Joe Weston Acteerstudio Amsterdam

2000 – heden Diverse Mannengroepen

2002 – 2008 Diverse Shamanistische Trainingen

2003 – 2006 Diverse opleidingen Taekwondobond Nederland

2007 – 2019 Student Centrum voor Tantra

2018 Training The Work, Inside Circle, San Francisco

2021 Innerlijke Stemmen, Innerlijke Leiding

Ervaring

1994 Bestuurslid LVVS Augustinus (Eigen Huis)

1996 Praeses AHG Aurelius

2000 – 2002 Hoofdrol in GTST (Dr Bentz van den Berg)

2002 – 2005 Acteur in bedrijfstrainingen

2005 – 2008 Trainer & Consultant Twee of Meer

2006 – 2016 Oprichter en hoofdtrainer Black Bear Taekwondo

2008 – heden Diverse bedrijfstrainingen obv Taekwondo en Meditatie

2010 – 2015 Assistent Trainer Centrum voor Tantra

2015 – 2020 Trainer Centrum voor Tantra

2017 – 2019 Dagelijkse Leiding Centrum voor Tantra

2018 – heden Trainer Mannenkracht

2020 Start Coachingspraktijk voor Persoonlijk Leiderschap